Har du styr på reglerne for el-løbehjul?

De vigtigste regler, når du kører på
el-løbehjul

  • Du skal være mindst 15 år eller følges med en voksen.
  • Du skal køre med cykelhjelm.
  • Det koster 1.500 kr. at køre uden cykelhjelm.
  • Følg trafikreglerne for cykler og kør på cykelstien hvis der er en.
  • Der må ikke være mere end én på løbehjulet.
  • Du må ikke være påvirket eller have en promille over 0,5 %.
  • Du skal køre med lys på hele døgnet.

Elektriske løbehjul er et hit – ikke mindst som gave. Men ved du hvilke krav, et el-løbehjul skal overholde, og om forsikringen dækker, hvis du kører galt eller skader andre? Få overblik over reglerne, så du kan rulle sikkert afsted.

De nye el-løbehjul blev tilladt fra januar 2019. Men flere af el-løbehjulene i de danske butikker overholder ikke reglerne for at køre på vejene. De færreste af os ved, hvordan vi er dækket, hvis det går galt – og det kan desværre blive rigtig dyrt. Vi har derfor spurgt vores produktspecialist Cecilie Vilsund fra Privatsikring, hvad vi skal være særlig opmærksom på.

Kør lovligt på dit el-løbehjul

”Hvis løbehjulet ikke opfylder de lovmæssige krav, eller du ikke kører efter reglerne, kan det have betydning for, om dine forsikringer dækker, hvis du kommer ud for en ulykke,” fortæller Cecilie.

”Børn under 15 år må slet ikke køre på el-løbehjul, uden de er ledsaget af en voksen, som har kontrol over barnets kørsel. Gør de det alligevel, kan det få betydning for om deres forsikring vil dække en skade”.

Tjek reglerne, før du køber

”Det er altid dig, der skal sørge for, at el-løbehjulet overholder reglerne. Men det kan du ikke være sikker på, at det gør, bare fordi har købt det i en dansk butik. Det har vi desværre set eksempler på”.

”Flere af løbehjulene i butikkerne overholder ikke lovgivningen”

Krav om forsikring på eget el-løbehjul

”Kører du på dit eget el-løbehjul, er det din ansvarsforsikring, der dækker, hvis du skader andre personer og deres ting. Vær dog opmærksom på at ansvarsforsikringen ikke dækker føreren af løbehjulet. Her skal du have en ulykkesforsikring. Ellers får du ingen erstatning, hvis du fx bliver invalideret og har brug for støtte eller genoptræning,” fortæller Cecilie og sender en kærlig opfordring til alle om at huske cykelhjelmen.

Spørg dit forsikringsselskab

”Det er forskelligt, hvordan forsikringsselskaberne dækker,” uddyber Cecilie. ”Så det bedste råd er at tage fat i sit forsikringsselskab. Det er fx sådan hos os i Privatsikring, at ansvarsforsikringen er del af indboforsikringen og dækker, hvis du fx kommer til at ridse en bil eller kører ind i nogen. Kommer du selv til skade, er det ulykkesforsikringen, du skal have fat i”.

”Hos os er du dækket af din indbo- og ulykkesforsikring. Men spørg altid”

Når du lejer et el-løbehjul

”Hopper du på et af de mange el-løbehjul, der bliver udlejet i de store byer, er det derimod udlejerne, der skal have en ansvarsforsikring, der dækker, hvis du kommer til at skade andre mennesker eller deres ting. Det er derimod dit ansvar at kunne vise dokumentation for, at udlejeren har ansvarsforsikringen i orden. Tjek eventuelt at det står på deres website eller app,” slutter Cecilie.

”Lejer du et el-løbehjul, skal du kunne vise, at udlejeren er forsikret”

Hvor farligt er det egentlig?

Herhjemme har vi heldigvis ikke set alvorlige ulykker endnu. Det skyldes desværre nok mest, at el-løbehjulene kun har været tilladte siden januar 2019. Ser vi på USA, hvor el-løbehjulene har været tilladte siden 2017, er mere end 1.500 personer indtil videre blevet behandlet for skader efter kørsel på dem.