Godt nytår!
Sådan skal det helst være på årets største festdag. Alligevel kommer mange til skade – primært på grund af fyrværkeri. Nedenfor har vi samlet nogle gode råd til, hvordan du kommer sikkert ind i det nye år.
Køb kun godkendt fyrværkeri
Godkendt fyrværkeri er altid udstyret med enten et CE-mærke eller et SIK-nummer. Du kan finde en liste over ulovlige produkter på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.
Korrekt opbevaring
Køb fyrværkeriet kort tid inden det skal bruges – der er ingen grund til at have det liggende. Opbevar fyrværkeriet utilgængeligt for børn og væk fra varmekilder og elektriske installationer. Lad beskyttelseshætter blive siddende på lunten, indtil fyrværkeriet skal bruges. Opbevar fyrværkeriet i en pose og ikke i lommen.
Brug altid beskyttelsesbriller
Hvert år rammes mellem 200 og 300 personer i øjet af fyrværkeri eller dele af fyrværkeri (kilde: Sikkerhedsstyrelsen). Lige meget om du selv fyrer af eller bare er tilskuer, er det en god idé at bære beskyttelsesbriller. Fire ud af ti øjenskader sker på tilskuere. Desuden viser statistikken, at 90 pct. af dem, der kommer til skade, ikke har beskyttelsesbriller på.
Gå aldrig tilbage til en fuser
Man kan ikke stole på en fuser! Den har én gang bevist, at der er noget galt - så pas på - den kan gå af, når du mindst venter det. Lad den ligge i første omgang. Senere skal du sørge for, at den bliver fjernet, så der ikke er en anden, der kommer til skade. Mange børn elsker at gå rundt i januar og lege med fyrværkerirester, så brug evt. en skovl og en spand og få fuserne fjernet så hurtigt som muligt.